Afkalkning af cisterne
Kalk i toilettets cisterne kan sætte sig på de bevægelige dele, der styrer og regulerer mængden af vand i cisternen. Kalken kan derfor forårsage løbende toiletter, der både er irriterende og dyre i drift. Du kan dog forholdsvis let selv foretage en afkalkning af cisternen, så du undgår for store udgifter til vand og igen får et velfungerende toilet. Læs med, og se hvordan du gør!Kalk i vandet er et problem mange steder i landet, og kalken kan være yderst skadelig og direkte ødelæggende for især toiletter og hårde hvidevarer.
Hvis du er opmærksom på problemet, kan du afkalke dine produkter, inden kalken laver uoprettelig skade. Hvis du vil forebygge kalkangreb, kan det også lade sig gøre, og det kommer vi ind på nederst i artiklen.
Grimme og løbende toiletter
Selvom kalk ikke er skadeligt for sundheden, kan det kan skabe en del problemer i husholdningen, og altså også for toilettes cisterne.
Kalk sætter sig som aflejringer, og problemet kendes bedst ved, at der begynder at sætte sig sorte eller gule striber i toiletkummen. Kalken i cisternen er ikke umiddelbart synlig. Men desværre kan det bl.a. resultere i, at kalk sætter sig på cisternes bevægelige dele, så toilettet løber, eller ikke vil trække ud.
Et løbende toilet kan på kort tid øge vandforbruget med adskillige kubikmeter, og dermed sende vandregning i vejret. I de fleste tilfælde vil du dog selv kunne afkalke cisternen, og dermed afhjælpe problemet for en tid.
Hvordan afkalkes et toilet?
Som udgangspunkt findes der 2 typer cisterner – de fritstående og synlige, og de indbyggede og skjulte cisterner. Begge typer kan afkalkes, men det kan være lidt mere vanskeligt at få adgang til de indbyggede modeller.
Hvis du har mistanke om, at der er kalk i cisternen, så kan du roligt forsøge med en afkalkning. Afkalkningen skader aldrig, og kan løse mange problemer.
Trin 1 – Adgang til cisternen
For at kunne foretage afkalkningen, skal du have adgang til cisternens indre. På fritstående toiletter kan toppen løsnes under skylleknappen, og løftes af. På indbyggede cisterner er der ofte adgang via panelet med skylleknappen, eller et aftageligt låg på indbygningsvæggen.
Trin 2 – Brug kun egnet afkalkningsmiddel i cisternen
Da der er risiko for, at nogle af cisternes dele ikke kan tåle stærkt syreholdige afkalkningsmidler, skal du kun bruge midler, der er beregnet til formålet.
Der findes fleres produkter i handlen, som både kan købes som tabletter, der lægges i cisternen eller som flydende midler, der hældes i vandet. Almindelig husholdningseddike eller citronsyre kan også anvendes.
Trin 3 – Følg altid brugsvejledningen
Hvis du køber en færdigblandet kalkfjerner, så følg brugsanvisningen på flasken. Nogle kalkfjernere og midler til cisternerens virker bedst med varmt vand. Er det tilfældet, er du nødt til at lukke for vandtilførslen og fylde cisternen med varmt vand og cisternerens. Når behandlingen er overstået skyller du ud, og åbner for vandet igen.
Trin 4 – Lad kalkfjerneren virke
Afkalkningsmidler der købes i handlen, virker ofte i løbet af nogle timer, mens husholdningsprodukterne skal bruge lidt længere tid. Eddike og citronsyre kan bruges direkte i cisternens kolde vand, og det anbefales at lade midlerne virke natten over.
Tjek også andre dele i cisternen
Når du er i gang med at rode i cisternen, kan du passende tjekke nogle af dens bevægelige dele. Delene skal køre let og ubesværet, og pakningerne må ikke være mørnede.
Hvis afkalkningen ikke virker, og toilettet stadig løber, skal de beskadigede dele og pakninger udskiftes. Du må gerne selv udskifte delene, eller du kan alliere dig med en professionel VVS’er.
Hvor hårdt er dit vand?
Det er indholdet af kalk i dit vand, der afgør om vandet er blødt eller hårdt. Kalk findes som en helt naturlig bestanddel i undergrunden, og derfor vil der også være kalk i det vand, der trækkes op, og anvendes som brugsvand.
Hvis vandet indeholder meget kalk, vil det blive betegnet som hårdt, mens vand med mindre kalkindhold kaldes blødt vand. I Danmark findes der kun mindre områder med blødt vand, mens resten af landet har vand i kategorierne middelhårdt, temmelig hårdt eller hårdt vand. Vandets hårdhed måles i en enhed der hedder Deutsche Härte og som betegnes °dH.
Forebyggelse af kalkaflejringer
Hvis du har store problemer med kalk i vandet, eller du blot ønsker at minimere kalkindholdet, findes der flere løsninger.
Blødgøringsanlæg
Blødgøringsanlæg er den dyreste, men også den mest effektive løsning. Anlægget monteres på vandrøret inden vandet sendes rundt i boligen, og behandler vandet, inden det når ud i boligens vandinstallation. Når vandet passerer gennem blødgøringsanlægget, fjernes kalk- og magnesiumioner, og vandet bliver dermed blødgjort.
Kalkspalter
En kalkspalter er en billigere løsning end blødgøringsanlægget, og monteres ligeledes på vandrøret, hvor vandet kommer ind i boligen. Kalkspalteren ”spalter” kalkpartiklerne op i meget små stykker, så de sendes hele vejen igennem installationen uden mulighed for at sætte sig vandhaner osv.
Find løsningen på dine kalkproblemer hos LavprisVVS.dk
Vil du kalken til livs i dit brugsvand, finder du både afkalkningsmidler, blødgøringsanlæg og kalkspaltere i vores sortiment.
Tjek mulighederne ud, og bestil hjem i dag, så du kan få fjernet kalken i cisternen og dine øvrige vandforbrugende installationer – og blive kalken kvit en gang for alle.
Populære blødgøringsanlæg