Den helt store fliseguide
Hvad end du skal lægge nye inden- eller udendørsfliser, male eller rengøre de nuværende, så er du kommet til det rette sted. Vi gennemgår nemlig hele processen, så du kan få svar på enten praktiske eller stilmæssige spørgsmål. Så hvis du skal have gang i et fliseprojekt, er det her, du får svarene på alle dine spørgsmål..Vi går først igennem de overvejelser, du skal gøre dig, hvis du skal have nye fliser på badeværelset eller i køkkenet. Skal du blot male de gamle fliser, giver vi dig også tips og tricks til, hvordan du gør det, så det også holder. Til sidst gennemgår vi, hvordan du skifter eller rengør udendørs- og indendørsfliser.
Råd til valg af fliser på badeværelset
Først skal du tage stilling til, hvilken stil dine fliser skal være i. Det har nemlig stor betydning for, hvilke fliser du skal vælge. Den vil i nogen grad være dikteret af, hvilke indretningstrends der er oppe i tiden netop nu. Så netop her skal du være ekstra opmærksom. For ikke alle trends og design er lige eviggrønne.
Bare tænk på de grønne og brune badeværelser fra 1970’erne. De er gået fra at være vildt moderne over i en periode at være totalt kitschede og til at have fået en lille renæssance hen over de seneste år. Så det har ikke altid været med lige stor stolthed ejerne har sendt gæsterne ud på toilettet. Derfor er det sikre stilvalg det klassiske, eviggrønne design, når du vælger fliser til badeværelset – hvad klassisk stil så er for dig.
Her kan du vælge enten ens- eller multifarvede fliser, eller måske nogle med et mønster på. Dit valg afhænger af den stil, du gerne vil have på badeværelset. Skal det være rustikt, klassisk, minimalistisk eller noget helt fjerde? Det er overvejelser, der er værd at have, så badeværelset får det udtryk, det skal have.
Fliser i hele rummet eller på udvalgte steder?
Det næste store spørgsmål, du skal have fundet et svar på, er, hvorvidt der skal være fliser overalt på gulv og vægge, eller der kun skal være fliser på de steder, hvor der er rindende vand. F.eks. i brusenichen, rundt om badekarret og bag håndvasken.
Vælger du fliser overalt, bliver udtrykket på badeværelset oftest noget tungere, end hvis du kun vælger at sætte fliser op der, hvor de beskytter væggen mod at komme i kontakt med det rindende vand.
Tænk rummet ind i flisevalget
I forhold til hvilken størrelse dine fliser skal være, er det en temperamentssag. Store fliser kan give et minimalistisk udtryk, og de kræver et helt plan gulv. Ellers bliver de ikke nemme at lægge. De mindre fliser er derimod mere klassiske, nemmere at lægge på et gulv, der ikke er helt plan, og så er de mindre glatte, da foden oftest vil stå på en samling.
Er der skæve vinkler i badeværelset eller noget af inventaret, kan det være en god ide at lægge fliserne, så de følger den vinkel, der er skæv eller det, der ”stikker ud” i indretningen.
Understreg eventuelt skævheden ved at vælge rektangulære fliser, der følger skævheden i længderetningen.
Står møblerne på gulvet eller hænger de på væggen?
Står badeværelsesmøblerne på gulvet, skal du så vidt muligt prøve, om du kan ramme hjørnerne på dem med en fuge. Det giver det mest harmoniske og helstøbte indtryk. Tilsvarende kan du bruge rektangulære fliser i samme længderetning som møblerne til at få dem til at virke længere. Hænger møbler og toilet på væggen, slipper du for at tage hensyn til dette i din placering af fliserne
Materialevalg
Grundlæggende set kan du vælge mellem to forskellige typer fliser: Fliser i natursten eller keramiske fliser. De første er lavet af sten, der er hugget direkte ud af klippen et eller andet sted. De andre er skabt af ler og andre materialer og brændt på samme måde som andre former for keramik. Der er fordele og ulemper ved begge materialevalg. Natursten er mere skrøbelige end keramiske fliser, og de kræver lidt mere vedligeholdelse, hvis de skal holdes pæne. Til gengæld passer natursten perfekt ind i et rustikt badeværelse, da der er lidt struktur i overfladen på fliserne.
Keramiske fliser er generelt mere slidstærke. De er sværere at ridse, og så tåler de alle rengøringsmidler. Det gør dem væsentligt nemmere at vedligeholde. Der er også flere designs og størrelse at vælge mellem her, da det ikke kræver hjælp fra naturens hånd.
Begge materialevalg kan give et flot resultat, så det afhænger af, om det er udtrykket eller vedligeholdelsen, der vægter højest for dig. Om du vælger det ene eller det andet, er det vigtigt at få lavet en guldvask hver eller hver anden uge, så flisegulvet kan holdes pænt. Hvert halve år skal fugerne også gerne have en omgang med en særlig fugerens, så du undgår, at der sætter sig skidt i fugerne.
I brusenichen kan du dog også vælge at opbygge den i glassten eller mosaiksten. Glassten er murstenslignende sten i gennemsigtigt glas, der kan sættes oven på hinanden og dermed danne de ydre vægge i brusekabinen. På grund af glasstenenes opbygning er de dog ikke totalt gennemsigtige. Det er flot, og så giver det masser af lys i brusenichen.
Mosaiksten er derimod små keramiske fliser, der kan være ned til 1 x 1 centimeter i størrelse, og som du kan sætte både på vægge og gulve. Igen fås de i forskellige farver, eller med mønstre i mosaikken opbygget ved at give hver af de små fliser en bestemt farve.
Opfriskning af gamle fliser på badeværelset
Det er ikke altid, at man vil lave en komplet udskiftning af matriklens fliser, og så kan det være en mulighed at lave en opfriskning. Er der ikke noget i vejen med fliserne kan en maling ofte gøre tricket. Det er ikke en langtidsholdbar løsning, men det vil holde dig oven vande i op til 5 år, hvis der bliver brugt den rigtige maling Før du svinger penslen skal du lige tjekke, om fliserne sidder ordentligt fast. Det gør du ved at banke let på hver enkelt flise med f.eks. skaftet fra en hammer. Lyder det hult, er flisen løs. Og så egner den sig ikke til at blive malet på. For så risikerer du, at den snart falder ned.
Er der et par enkelte løse fliser, kan du eventuelt prøve, om du kan få dem af i et stykke og sætte dem fast igen. Eller finde nogle fliser i samme dimension og nogenlunde samme farve, og sætte dem op i stedet. Medmindre du har en rest af de gamle fliser liggende, du kan sætte op. Er der mange løse fliser, er der ikke andet for, end at gå den tunge vej og rive de gamle fliser ned.
Når du skal male fliser, starter du med at rense dem med grundrens fortyndet med vand i forholdet 1:50. Skyl efter med vand. Kalk derefter fliserne af med en vandig opløsning af eddikesyre i forholdet 1:100.
Sørg for at fliserne bliver skuret helt rene for både snavs og kalk ved hver afvaskning. Ellers vil malingen ikke kunne hæfte ordentligt, men i stedet begynde at skalle af. Slib også gerne overfladen på fliserne mat med et lidt grovere sandpapir. Det gør det nemmere at få malingen til at hæfte på overfladen. Husk også at vaske flisevæggen ned efter slibningen, så den bliver ren og helt fri for støv og snavs fra slibearbejdet. Er der huller, revner og lignende, der skal repareres, kan du vente med nedvaskningen, til du er færdig med reparationerne.
Gå nu fliserne efter for eventuelle skruehuller, revner og andre skader. Dem kan du spartle op med vådrumsspartel – også selv om fliserne ikke sidder i en vådrumszone.
Lad de udbedrede skader tørre op i en 5-6 timer, før du sliber efter med fint sandpapir, så overfladen bliver helt glat. Skyld derefter fliserne med rent vand, og giv tid til at fliserne tørrer op igen – gerne en 5-6 timer, før du fortsætter.
Vægge, gulv eller vådrum
Herefter kan du gå to veje. Enten kan du grunde og derefter male fliserne med en lakmaling med en høj glasværdi på mellem 40 og 90. Den høje glans bevarer den rengøringsvenlige overflade. Det er en god løsning til fliser, der sidder på væggen – og som ikke sidder i vådrum.
Til vådrum og gulve kan du i stedet vælge at bruge en epoxymaling. Det lyder både sundhedsskadeligt og farligt at arbejde med. Men moderne epoxymalinger i dag er ikke fyldt med samme farlige kemi som tidligere. Så i dag kan du sagtens selv male med epoxymaling, ligesom malingen ikke afgiver giftige dampe, sådan som de gamle typer gjorde.
Til maling af fliserne uden for vådrumsområder starter du med at grunde fliserne med en hæftegrunder. Mal langs kanterne med en pensel, og brug så en rulle til de større flader. Lad grunderen tørrer minimum 5-6 timer, før du begynder at male med den valgte lakmaling. Lige som ved grundingen maler du med pensel i kanterne og rulle på de store flader.
Lad derefter malingen tørre i minimum 8 timer. Gå den så efter for løbere, støv og andet, der må have sat sig i malingen, før det nåede at tørre op. Slib det væk med fint sandpapir. Giv nu fliserne endnu en gang maling. Så burde flisevæggen være flot og klar til at tage en ny tørn. Skal du male køkkenets eller badeværelses fliser på væggen i en vådrumszone, eller har badeværelse eller køkken klinker eller fliser på gulvet, som du ønsker at give en make-over med en gang maling? Så er en epoxymaling den bedste og mest holdbare løsning.
Epoxymaling er en to-komponent-maling, der kan påføres fliser eller klinker direkte, efter du har vasket dem af for skidt og snavs, samt kalket fliserne af. Følg opskriften fra klargøringen af væggen til maling ovenfor.
Her er det også en god ide at slibe fliser og klinker matte med groft sandpapir. Især hvis de er lakerede. Det gør det nemmere for malingen at hæfte. Vask flisearealet efter, så alt støv og skidt fjernes, og lad det tørre op i 6-8 timer.
Derefter kan du gå i gang med at male fliser eller klinker med epoxymalingen. Følg anvisningen og overhold den angivne tørretid. Så får du en slidstærk og vandtæt løsning, der har en god holdbarhed.
Skift fliser og klinker i badeværelse og køkken
Vælger du at udskifte dine eksisterede fliser, venter der dig et større arbejde med at rive de gamle fliser ned (eller op) og klargøre væg eller gulv til de nye fliser. Men sidder de gamle fliser eller klinker solidt fast overalt, og er de ikke beskadigede? Så behøver du ikke rive dem ned. De nye fliser kan uden problemer monteres ovenpå de gamle med en gang fliseklæber.
Men tjek først de gamle fliser grundigt. Det har vi allerede gennemgået, hvordan du gør, i afsnittet om at male fliserne. Lyder flisen hul, skal den væk, før du kan sætte de nye fliser op.
Er det kun nogle få fliser, der er løse – og sidder der ikke en masse løse fliser lige ved siden af hinanden? Så kan du nøjes med at fjerne dem, der er løse, og fylde hullerne op med gipspuds eller spartelmasse. Lad det tørre op i 6-8 timer, før du begynder at sætte det nye lag fliser op.
Kun hvis der er mange løse fliser på væg eller gulv, er det nødvendigt at banke de gamle fliser ned og sætte nye op. Eller hvis andre faktorer, som f.eks. for lille afstand mellem armaturer og flisevæg, gør det umuligt at sætte et nyt lag fliser oven på det gamle.
Opsætning af nye fliser i badeværelse og køkken
Lægning af klinker og fliser i badeværelse eller køkken foregår stort set på samme måde, uanset om de skal lægges på gulvet eller sættes op på væggen. Skal fliserne sættes op en mur eller lægges på et gulv, hvor du har fjernet de gamle klinker eller fliser? Så er det vigtigt, at du først sørger for at fjerne alle rester fra det gamle fliselag, inkl. den gamle fliseklæber. Lej eventuelt en særlig slibemaskine, der kan fjerne det, samt slibe overfladen helt glat og jævn.
Eventuelle huller eller skader efter nedtagelsen af de gamle fliser, repareres med spartelmasse eller gipsfylder, før du går i gang med at lægge de nye fliser eller klinker.
Husk at afslutte med at vaske gulv eller væg, så alt støv og skidt er væk. Og lad overfladen tørre godt op i en 6-8 timer, før du sætter i gang med arbejdet.
Andre gode råd til forberedelsen
Skal du lægge fliser eller klinker på et gulv med gulvvarme, er det en god ide at slukke gulvvarmen, mens du lægger fliserne. Tænd først gulvvarmen igen, når fliseklæber og fuger er hærdet ordentligt op.
Husk også at genpåføre eventuel vådrumsmembran på vægge og gulv i vådrumszoner, før du lægger eller sætter de nye klinker eller fliser op. Den er højst sandsynligvis beskadiget eller helt fjernet, da du tog de gamle fliser ned.
Har du valgt, ikke at fjerne de gamle fliser, kan du bare gå i gang med at lægge de nye, efter du lige har vasket fliserne ned med en grundrens, samt fjernet eventuelle kalklag med en opløsning af eddikesyre.
Hvordan lægger du fliser?
Når du skal lægge fliser eller klinker, eller sætte dem op på væggen, starter du med at fordele et lag fliseklæber på et areal, der svarer til en kvadratmeter. Læg derefter den første flise og tjek, at den er fuldstændig i vatter, og ligger lige i forhold til lokalets længde og bredde-retning. Start gerne i det ene hjørne, så du har de nødvendige pejlemærker lige ved siden af flisen.
Fortsæt derefter med de øvrige fliser og arbejd dig fremad. Til at sikre den rigtige, ensartede afstand mellem fliserne, skal du bruge nogle afstandskryds. Dem sætter du på hjørnerne af fliserne, så du er sikker på, at du får samme afstand hele vejen rundt om flisen. Og samme afstand mellem alle fliserne. Til opsætning på væggen kan du også med fordel anvende en såkaldt cirkellaser. Det er et smart nivelleringsapparat, der kan sætte både en lodret og vandret laser-streg på væggen, som du kan styre fliserne ind efter.
Tilskæring af fliser
Du kan ikke undgå at skulle beskære nogle af de klinker eller fliser, som du sætter op. Her kan du enten anskaffe en såkaldt fliseskærer, eller bruge en vinkelsliber med en særlig skæreskive, der kan skære i fliser. Det sidste er langt det nemmeste, hvis du ikke har erfaring med at bruge en fliseskærer. Fliseskæreren kræver noget tilvænning, der nemt kan koste en del ødelagte fliser.
Husk altid at trække fugebredden fra, når du skal måle op, samt trække et par millimeter ekstra fra, så flisen nemmere kan passes til. Især hvis den skal sættes op ind mod et hjørne.
Fugning af fliser og klinker Når fliser og klinker er lagt, fordeler du fugemasse i alle fugerne. Det kan ikke undgås at gøre fliserne beskidte. Så efterfølgende skal du forvente at skulle vaske fliserne af i en syreopløsning, der kan fjerne den overskydende fugemasse.
Lægning af fliser og klinker udendørs
Udendørs fliser og klinker kan i nogle tilfælde lægges på samme måde som de indendørs. Har du f.eks. en terrasse med støbt betondæk, er det sådan, du gør det. Blot skal du sikre dig, at fliseklæber og fugemasse (og fliser selvfølgelig) kan tåle at blive brugt udendørs.
Skal du lægge f.eks. betonfliser eller natursten direkte på jorden, skal du først etablere et jævnt og ukrudtsfrit område, du kan lægge fliserne på. Afsæt hjørnerne på området og træk snore mellem hjørnepælene, så det er nemt at se, hvor kanten på flisearealet kommer til at værre.
Grav nu ud – hvis nødvendigt – så fliselaget kommer til at ligge minimum en lille smule over niveauet på det omgivende areal. Regn med at du skal grave 40 cm af i indkørsler og 30 cm ved terrasser og gangarealer i haven. Grav 15 cm bredere på hver side, så du kan sikre, at kanterne på flisearealet ikke skrider ud.
Etablering af gruslag og afretterlag
Derefter udlægger du et tykt lag stabilgrus i cirka samme tykkelse som det udgravede. Dette stampes hårdt med en pladevibrator. Oven på stabilgruset lægger du et afretterlag med særligt afrettergrus. Højden på gruslaget bestemmes af et par lange vandrør, som du bruger til at trække gruslaget jævn med. Til det kan du bruge et helt lige bræt eller en særlig retskinne i metal – eller et vaterpas.
Før du trækker afretterlaget jævnt, er det vigtigt, at du sikrer dig, at rørene har det rigtige fald. Dette fald bestemmer nemlig faldet på fliseoverfladen. Det sikrer, af regnvandet kan løbe af fliserne eller dine klinker outdoor.
Til at sikre faldet bruger du et vaterpas, som du lægger på rørene. Faldet skal helst være 1 cm for hver meter, for at du kan være sikker på, at regnvandet løber fra. Det svarer til, at luftboblen skal stå på kanten af den første streg i labellen i den retning, som faldet skal være.
Lægning af fliser udendørs
Så er det tid til at gå i gang med at lægge fliserne. Start i det ene hjørne, og brug snorene i kanten til at styre fliserne med. Opsæt eventuelt flere hjælpesnore, hvis det giver mening i forhold til flisernes størrelse og mønster.
Læg nu et par rækker. Husk nogle millimeters afstand mellem hver flise, så der er plads til at fliserne kan give sig uden at skubbe til de andre fliser i rækken. Rejs dig derefter, og tjek, om fliserne ligger lige. Brug dit øjemål, eller brug nogle af de opsatte snore til at sigte efter.
Når du er færdig med at lægge fliserne, spredes der fugesand ud over dem. Fej sandet ud, så det ligger i et tyndt lag over hele fliseområdet. Fej derefter dagligt området i et par uger, så sandet kommer ned i revnerne mellem fliserne.
Forlænge levetid af dine fliser og klinker med imprægnering
Vil du gøre vedligeholdelsen af fliser og klinker nemmere, samt forlænge deres levetid, er det en god ide at efterbehandle dem, så de får en mere smudsafvisende overflade.
Her bruger nogen et lag autolak, som de sprayer ud over de nylagte klinker og fliser. Det er dog en ret kradsbørstig behandling at give fliserne, som både kræver god udluftning under arbejdet, og at du bærer de rigtige værnemidler.
Det er heller ikke alle autolakker, der er lige heldige at bruge indendørs, da de er kendt for at afgive skadelige stoffer til omgivelserne. Så selv om det er en meget holdbar og solid løsning, er det ikke en, vi vil anbefale – i hvert fald ikke til indendørs brug.
Imprægnering af fliser udendørs
Udendørs bør du imprægnere dine fliser, ligesom du kan imprægnere fliser og klinker indendørs. Til udendørs brug bør du vælge en imprægnering med en nanoteknologisk membran, der får vandet til at løbe væk fra fliserne. Det har den fordel, at fliserne hurtigere tørrer op efter regnskyl og morgendug.
Derved forringes levevilkårene for alger. Det er små, mikroskopiske plantesporer, der kommer flyvende med vinden og sætter sig på fliserne. Er der fugtigt og skyggefuldt, der hvor de lander, går der ikke længe, inden de vokser, og breder sig som en grønlig eller mørk klistret – og i regn glat – overflade på fliserne. De kan skabe grobund for andre, større vækster, der igen kan sende deres rødder ned mellem fugerne i fliserne. Derved ledes der vand ned i gruslaget. Det får det til at falde sammen, så fliseoverfladen bliver ujævn.
Opstår der alger, skal du derfor se at få foretaget en rensning af fliserne og efterfølgende imprægnere dem.
Imprægnering af fliser indendørs
Indendørs kan du købe særlige imprægneringsvæsker, der f.eks. beskytter mod beskidte fodaftryk, snavs og mærker efter f.eks. spildt vin eller tabte genstande (til en vis grad). Midler som f.eks. Anti Dirt Protector giver denne beskyttelse, samtidig med at det gør fliserne blødere at gå på, og letter rengøringen.
Du kan også få en særlig stenimprægnering til mere porøse fliser og klinker, der beskytter mod spildt olie og spildt kemi. Dette middel danner også en beskyttende belægning, der virker vand- og støvafvisende. Anvendes midlet på udendørs fliser, har det samtidig den fordel, at det forbedrer flisernes frostsikkerhed.
Så som du kan se, er der masser af andre måder end autolak, du kan bruge til at beskytte og gøre dine fliser mere rengøringsvenlige. Mangler du de fliser, du skal lægge eller sætte op? Se alle vores fliser her.
Rengøring og vedligeholdelse af udendørs fliser
Det er svært at undgå ukrudt mellem fliserne, hvilket kan skabe store problemer hvis ikke ukrudtet bliver fjernet regelmæssigt. Ukrudtet kan slå store rødder under fliserne, og med tiden få fliserne til at lægge ujævnt, hvis ikke ukrudtet fjernes regelmæssigt. Mængden af ukrudt kommer an på dit valg af fliser, fugernes bredde, brugen af ukrudtsdug og/eller ukrudtshæmmende sand til fugerne.
Fjern ukrudt nemt og effektivt
Ukrudt kan blandet andet fjernes med en fugerenser, dog er denne metode meget tidskrævende og kan virke uoverskuelig på et stort areal. Et godt råd til at fjerne ukrudt er at anskaffe en ukrudtsbrænder, der sættes til din gasflaske.
Ukrudtsbrænderen svækker cellerne i ukrudtet nemt og effektivt og får ukrudtet til at gå ud. Efter brugen af ukrudtsbrænderen vil der være behov for at feje ukrudtet væk med en stiv kost eller fjerne det på anden vis
Fjern malingpletter fra fliserne
Hvis du har tabt våd maling på dine fliser og malingen er vandbaseret kan du nemt suge malingen op med et stykke papir eller en klud. Tør herefter flisen af med en våd klud. Oliebaseret maling kan fjernes ved at suge den våde maling op med et stykke papir eller klud. Herefter skal flisen drysses med savsmuld eller et andet olieabsorberende produkt. Lad savsmuldet eller det olieabsorberende produkt ligge på flisen i ét døgn, for at få den bedste effekt.
Har du maling på dine fliser, som du ikke lige har fået fjernet mens malingen stadig var våd? Fjern den tørre maling ved at skrubbe sand og en anden flise mod den tørre malingplet. Her skulle det gerne være muligt at fjerne pletten forholdsvis nemt efter du har skrubbet sandet og belægningsstenen mod malingpletten.
Har du tabt olie på fliserne?
Frisk olie kan suges ved hjælp af et stykke papir, savsmuld, kattegrus eller et andet olieabsorberende produkt. Hvis olien allerede er trængt ned i flisen, kan det være nødvendigt at vaske området med motorens og herefter dække området til med kattegrus eller et andet olieabsorberende produkt i ét døgn.
Rengør fliser for mos, alger og flisepest
Der findes forskellige måder at fjerne skidt, snavs, mos mv., nogle mere effektive og tidsbesparende end andre. Med håndkræft kan du fjerne mos ved at skrabe direkte på fliserne. Denne metode er dog meget tidskrævende og kræver mange håndkræfter. Hvis du derimod benytter en højtryksrenser med en tilhørerende terrassevasker, kan du nemt rense dine havefliser for mos, skidt, snavs, alger og flisepest.
Brug en højtryksrenser
Højtryksrenseren har en meget hård vandstråle, der renser dine fliser og flisernes fuger nemt og effektivt og helt uden brug af kemikalier. Samtidig med du får rene fliser skåner du også miljøet for kemikalier. Efter rengøringen af fliser og fuger med terrassevaskeren er det en god ide at lægge nyt fugesand mellem fliserne, for at dine fliser fremstår så gode som nye. Selvom højtryksrenseren kan være en dyr investering, vil du få muligheden for at rense dit rækværk, tag og husmuren fri for alger, mos, skidt og snavs.
Og hvis du vil holde dem pæne, er der ikke andet for end at imprægnere dem. Hvis du vil vide, hvordan man gør det, så er det forklaret lidt længere oppe.