Gulvvarme eller radiator – hvad skal du vælge?
Hvad er fordelene og ulemperne og hvordan med økonomien i varmeløsningen til din bolig. Skal det være gulvvarme eller radiator? Få svar her!Er du i gang med en gennemgribende renovering, hvor du praktisk talt river alt ud af din gamle bolig helt ned til grunden? Og skal der i den forbindelse etableres et helt nyt system til distribution af varmen i din bolig?
Her har du grundlæggende valget mellem gulvvarme eller radiatorer. I hvert fald hvis du har en centralt placeret varmekilde i boligen.
Det samme valg har du naturligvis, hvis du er i gang med at bygge nyt. Men i begge tilfælde er overvejelserne de samme.
Hvilket system giver:
• Den billigste etablering?
• Den mest økonomiske drift?
• Den bedste varmekomfort?
• De nemmeste reparationer?
• Den nemmeste vedligeholdelse?
Det forsøger vi at give overblik over i denne artikel.
Det er dyrere at etablere gulvvarme
Det er sådan set kun, hvis du har revet det nuværende gulv ud af din bolig, at du har mulighed for at etablere gulvvarme. For skal du have gulvvarme ind i din eksisterende bolig, kræver det, at du skal have monteret varmeslanger eller varmemåtter i gulvene. Så gulvet skal op – eller også skal der lægges et nyt gulv oven på det gamle.
Fordele ved gulvvarme:
-
Slut med fodkolde gulve
-
Jævn opvarmning af rummet
-
Hurtigere tørring af fugt
-
Større frihed til indretning
-
Ingen rengøring og vedligehold
-
Støv hvirvles ikke rundt i lokalet
For uanset om du er ved at renovere eller skal bygge nyt, skal den valgte gulvvarmeløsning (el- eller vandbaseret) monteres i gulvet. Det foregår enten på armeringsnettet, hvis du har støbte gulve, eller i særlige gulvvarmeplader der kan lægges mellem strøerne oven på isoleringen under dit trægulv.
Renoverer du boligen, og har du et betongulv i forvejen, kan du også vælge en lidt billigere løsning: At etablere gulvvarmen oven på det eksisterende gulv og så lægget et nyt oven på. Har du derimod trægulve, skal det eksisterede gulv tages af, for at du kan lægge gulvvarmen.
Så allerede her har vi den første økonomiske forskel på gulvvarme og radiatorer. Gulvvarme er meget dyrere at etablere end radiatorvarme, og kræver udover montagen i gulvet også et noget mere avanceret system til at styre varmen.
Ulemper ved gulvvarme:
-
Dyrt at etablere end radiatorvarme
-
Længere tid om at varme rummet op
-
Længere tid før varmen forsvinder
-
Kræver effektiv isolering af boligen
-
Kan give træk fra ældre vinduer og døre
-
Dyrt at reparere gulvarmeinstallationen
Radiatorerne skal derimod ”bare” monteres på væggen, og så skal der trækkes rør rundt mellem radiatorerne. Dernæst skal der sættes en cirkulationspumpe op, der kan pumpe det varme vand rundt.
Det har dog den ulempe, at du får synlig rørføring. Vil du undgå det, skal du enten have gulvet op langs væggene, eller fræse varmerørene ind i væggen. Det gør det lidt dyrere at etablere, men stadig ikke nær så dyrt som gulvvarme.
El- eller vandbaseret gulvvarme
Elektrisk gulvvarme er noget lettere at anlægge, men koster tre gange så meget i drift. Så bygger du nyt, eller renoverer du gulvet, bør du altid vælge den vandbaserede løsning. Kun til små rum eller rum, hvor du gerne vil have varme i gulvet hele året, er el-baseret gulvvarme en rentabel løsning.
Koster næsten det samme i drift
Uanset om du vælger en gulvvarme- eller en radiatorløsning, får du naturligvis den mest økonomiske drift, hvis din bolig er velisoleret.
Ved gulvvarme er isoleringen dog en endnu vigtigere faktor. For er grundstykket under gulvet ikke isoleret ordentligt og randisoleringen rundt langs ydervæggene ikke særlig tyk, taber du en masse varme til omgivelserne. Denne effekt er størst ved vandbaseret gulvvarme, fordi det er hele betondækket i gulvet, der varmes op.
Her har radiatorer et væsentligt lavere varmetab til omgivelserne. Faktisk så lavt som en 1 %, fordi radiatorerne ikke har direkte kontakt til væggen. Igen er det dog vigtigt, at boligen er velisoleret, da kuldebroer og træk ellers vil reducere den oplevede varme i lokalet.
Så radiatorer har generelt et lavere varmetab end gulvvarme, og er mindre følsomme over for dårlig isolering. Men er boligen velisoleret, vil gulvvarmen være billigere i drift, fordi du kan nøjes med en lavere fremløbstemperatur på vandet. Det behøver nemlig ikke opvarmes til nær så høj en temperatur ved gulvvarme som ved radiatorer.
Varmekomforten afhænger af dine præferencer
Gulvvarme er kendt for den dejlige varme i gulvet, så du undgår fodkolde gulve og træk. Når du er varm om fødderne, har kroppen samtidig en tendens til at føle sig mere varm og behagelig, end hvis du fryser om dem.
Men hvad mange glemmer, når de har oplevet gulvvarme hos en af deres bekendte, er, at gulvvarmen ikke varmer møblerne op, samt meget naturligt klinger af, jo højere op i lokalet, du kommer. Så kniber det med isoleringen i loftet, eller har du gamle, utætte vinduer, mærker du træk og kulde mere på overkroppen.
Her fordeler varmen sig stik omvendt fra en radiator. I stedet kommer du til at trækkes med kulden ved gulvet – især hvis isoleringen i gulv eller mellemværk er dårlig. Til gengæld sørger opvarmningen at luften omkring radiatorerne for, at møblerne bliver varmet op, og at du ikke kommer til at fryse på resten af kroppen.
Det betyder dog samtidig, at den varme luft hvirvler støvet – som der let samler sig en del af omkring og især bag radiatorerne – rundt i lokalet, så du får det mere støvet over alt.
Så hvilken varmetype du foretrækker, afhænger helt af dine personlige præferencer.
Varmekomforten efterår og forår
Der er dog et væsentligt punkt ved varmekomforten, som du også først opdager, når du har installeret din varmeløsning: Gulvvarme er længere tid om at reagere på temperaturændringer end radiatorvarme.
Det skyldes, at radiatorer har en meget mindre overflade, temperaturen skal justeres på, end gulvvarme har. Her er det jo oftest hele betondækket eller overfladen på trægulvet, der skal skifte temperatur.
Derfor går der generelt længere tid, før du kan mærke, at der er skruet op for varmen. Tilsvarende varer det længere, før en sænkning af temperaturen kan mærket på varmen i gulvet.
Det kan give nogle komfortproblemer om efteråret, fordi det varer længere, inden boligen bliver ordentlig varm. Tilsvarende kan der blive ulideligt varmt i en dags tid eller to om foråret, fordi der går længe, inden gulvet reagerer på en temperatursænkning.
Det samme gør sig gældende, hver gang udetemperaturen ændrer sig enten op eller ned i løbet af fyringssæsonen.
Radiatorer har de billigste reparationer
Når det kommer til reparationer på varmesystemerne, vinder radiatorerne på point. For hvor skader på selve distributionssystemet i gulvvarmeløsningen kræver, at du skal have gulvet op, kan du bare skifte den beskadigede radiator eller den del af rørsystemet, der er beskadiget. Selv om du har skjult rørene mellem radiatorerne i væggen eller gulvet, kræver det ikke nær så meget besvær at skifte det.
Samtidig er reparationer på gulvvarmestyringen oftest dyrere, fordi både teknikken og det særlige system, der distribuerer vandet rundt til de forskellige rum, er noget mere kompliceret end ved radiatorvarme.
Fordele ved radiatorvarme:
• Billigere at etablere end gulvvarme
• Hurtig reaktion på temperaturskift
• Giver en behagelig strålevarme
• Varmer også møblerne op i rummet
• Velkendt system med nem reparation
• Har næsten ikke noget varmetab
Ulemper ved radiatorvarme:
• Synlige installationer i boligens rum
• Besværlig rengøring og vedligehold
• Varmen hvirvler støv rundt i lokalet
• Kan komme i vejen for indretningen
• Varmer ikke gulvoverfladen op
• Børn og dyr kommer nemt til skade
Til gengæld er det meget sjældent, at der går hul på vandslangerne i gulvvarmen, eller at styreenheden går i stykker. Oftest er det – lige som med radiatorvarme – et spørgsmål om at udskifte cirkulationspumpen efter en årrække.
Gulvvarme kræver hverken vedligehold eller rengøring
Når det kommer til rengøring og vedligehold, er det til gengæld gulvvarmen, der vinder på point. For her er ingen synlige installationer, der skal rengøres og vedligeholdes.
Radiatorerne derimod kræver regelmæssig rengøring. Så slipper du for, at varmen hvirvler støv rundt i hele lokalet. Og efter nogle år skal radiatorerne også males. Så her vil der altid være noget rengørings- og vedligeholdelsesarbejde.
Gulvvarme giver en mere fri indretning
Også indretningen bliver nemmere, hvis du vælger gulvvarme. For her er der ingen radiatorer, du skal tage hensyn til, når du vil placere møbler og skabe langs væggen. Samtidig undgår du også, at strålevarmen fra en nærtsiddende radiator gør en stol eller en del af sofaen meget varm at sidde i.
Så vil du have den mest uproblematiske indretning, har gulvvarme en stor fordel.
Hvad skal du vælge – gulvvarme eller radiator
Som det fremgår af ovenstående, er der ikke nogen klar vinder. Gulvvarmen har nogle fordele, som radiatorerne ikke har – og vice versa. Så hvad du vælger, kommer i den sidste ende helt an på dine egne præferencer.
Gulvvarme eller radiator – for og imod
• Den billigste etablering: Radiatorer
• Den mest økonomiske drift: Gulvvarme, hvis isoleringen er i orden
• Den bedste varmekomfort: Afhænger af dine præferencer
• De nemmeste reparationer: Radiatorer
• Den nemmeste vedligeholdelse: Gulvvarme
Det bedste ved det hele er, at uanset hvilket varmedistributionssystem du vælger, så kan du altid finde det til den billigste pris hos LavprisVVS.dk. Se det store udvalg af varmeløsninger her, og spørg vores faguddannede kundeservice til råds i chatten. Så finder du både nemt og billigt det varmesystem, der passer bedst til dig og din bolig.
Populære varmesystemer